Cele mai vândute
arzătoare din Cehoslovacia
Livrare rapidă
în toată Europa
Cele mai frumoase pachete
roz sub soare
Nu suntem un magazin online obișnuit, suntem fete ca tine

Urmăriți-ne

Cele mai populare articole


Cum să afli dacă suferi de retenție de apă?

  
Diagnostic – intoleranță la lactoză. Ce înseamnă asta pentru tine?

Diagnostic – intoleranță la lactoză. Ce înseamnă asta pentru tine?Ne întâlnim foarte des cu termenul de intoleranță la lactoză atunci când pregătim programe de alimentație sau diverse consultări. Prin urmare, am decis să scriu următoarea serie pe această temă, unde aș dori să-ți prezint tot ceea ce implică această problemă. Începând cu teoria de bază până la simptome, soluții sub formă de dietă, selecția și cumpărarea alimentelor, demonstrația unui plan de alimentație și multe altele. 

Ce este intoleranța la lactoză?

Intoleranța la lactoză nu este cu siguranță o alergie. Mulți oameni confundă acest lucru și spun că au o ”alergie la lactoză”. Dar acest lucru nu există, deoarece mecanismul alergiei și intoleranței este cu totul diferit (vezi mai multe în articolul Seria de vineri despre alergie și intoleranță).

Spre deosebire de alergie, intoleranța la lactoză nu implică deloc sistemul imunitar al organismului și nu se produc anticorpi speciali. Intoleranța la lactoză se datorează scăderii producției de enzimă lactază în intestinul subțire. Enzima lactază descompune zahărul de lapte în glucoză și galactoză. Intoleranța la lactoză este rară la copiii mici. Cu acestă problemă se întâlnesc îndeosebi adulții, atunci când activitatea enzimei lactază scade odată cu vârsta și pot începe să apară complicații de digestie. 

Care sunt cele mai frecvente simptome? 

Intoleranța la lactoză nu prezintă un risc major pentru sănătate, dar poate fi enervant pentru tine din cauza simptomelor neplăcute. Simptomele și rata lor depind de cantitatea și activitatea enzimei lactază din corp, precum și de compoziția microflorei tale intestinale. 

Printre cele mai frecvente și tipice simptome ale intoleranței la lactoză se include balonearea crescută, dureri abdominale, diaree, flatulență sau greață. 

Ce pași ar trebui să urmez dacă bănuiesc că am intoleranță la lactoză?

Cel mai simplu test este să bei o ceașcă de lapte și să te observi. Dacă apar probleme timp de 4 ore de la consum, aceasta poate fi o intoleranță la lactoză. 

O altă opțiune este să vizitați un medic care îți va efectua un test de toleranță la lactoză. Vei obține să consumi o soluție de lactoză, iar medicul va monitoriza și evalua nivelul glicemiei în sânge. O altă posibilitate este efectuarea unui test de respirație a hidrogenului prin care, după consumul soluției de lactoză, se măsoară cantitatea de lactoză din aerul expirat. Cu toate acestea, este posibil ca testele să nu fie exacte și să poată fi distorsionate prin nerespectarea instrucțiunilor de pre-examinare (pentru a nu fuma și a nu mânca ceva timp înainte de testare etc.). 

Nu în ultimul rând, poate fi luată o probă mică de mucoasa intestinală cu un endoscop pentru a determina activitatea enzimei lactază. 

Tratament

Deoarece nu este o boală în adevăratul sens al cuvântului, nu are rost să vorbim despre tratament. Principala măsură pentru prevenirea problemelor este dieta fără lactoză despre care vom discuta în detaliu în articolul următor. 

Unele suplimente alimentare pot fi de asemenea utile. Îndeosebi, probioticele pot contribui la ameliorarea efectelor negative ale consumului de lactoză și ajută mai rapid la recuperarea intestinului. Unii gastroenterologi recomandă pe lângă dieta fără lactoză să fie inclusă și dieta fără gluten. Combinația acestor diete ar trebui să ajute la vindecarea mai rapidă a mucoasei intestinale. Totuși, aceasta este o prezumție care nu este susținută de niciun studiu.  

Citiți blogul
Cele mai vândute
arzătoare din Cehoslovacia
Livrare rapidă
în toată Europa
Cele mai frumoase pachete
roz sub soare
Nu suntem un magazin online obișnuit, suntem fete ca tine