Cele mai vândute
arzătoare din Cehoslovacia
Livrare rapidă
în toată Europa
Cele mai frumoase pachete
roz sub soare
Nu suntem un magazin online obișnuit, suntem fete ca tine

Urmăriți-ne

Cele mai populare articole


Cum să afli dacă suferi de retenție de apă?

  
Seria de vineri despre alergie și intoleranță

Seria de vineri despre alergie și intoleranțăÎn articolul următor aș dori să vă informez ce te va aștepta în fiecare vineri pe blogul nostru de la terapeuții noștri nutriționali:-) Am decis să abordăm cu Cristina diferite probleme și boli care pot fi legate de alimentație. Vom discuta totul, atât din partea profesională, cât și din partea practică. Vom analiza toate problemele, începând de la alergii, intoleranțe, până la bolile tractului digestiv. Vom oferi fiecărui subiect suficient spațiu și va avea și mai multe părți. Cred că ai la ce te aștepta :-) 
Prima parte este dedicată alergiilor și intoleranțelor alimentare. Treptat vei afla mai multe despre alergia la lapte, intoleranța la lactoză, boala celiacă, dieta fără gluten, intoleranța la histamină și multe altele. 

Acum, la începutul seriei noastre, îți voi prezenta cei mai importanți termeni care te vor însoți în următoarele serii. Este vorba despre termenul ALERGIE și INTOLERANȚĂ. Foarte des, acești termeni sunt confuzați și denumiți greșit, ceea ce, de exemplu, poate provoca complicații în elaborarea unui plan de alimentație.

Ce este alergia și cum se manifestă?

Alergia este întotdeauna o reacție a sistemului imunitar. Mai exact, alimentele reprezintă o reacție disproporțională a sistemului tău imunitar la o componență proteică al alimentului respectiv (de exemplu la proteina din lapte - cazeina). Urmele de alergen sunt suficiente pentru izbucnirea și manifestarea alergiei. Reacția rezultată este acută (rapidă) și poate avea un șoc anafilactic. 

Printre simptomele frecvente ale alergiei alimentare se include mâncărimea și roșeața pielii, probleme digestive (diaree, dureri și crampe abdominale), umflarea feței, mâncărime și arsură a limbii sau a buzelor

În cazul în care ai aflat că ai o alergie alimentară, ar trebui să excluzi complet alimentul respectiv din alimentația ta. Printre cele mai frecvente alergene alimentare se include laptele de vacă, ouăle, nucile, peștele, crustaceele, soia și grâul. Macul este, de asemenea, un alergen foarte frecvent în Republica Cehă.

Ce înseamnă intoleranța alimentară? 

Intoleranța alimentară este cauzată de o tulburare metabolică și nu are nicio legătură cu sistemul imunitar. Cel mai adesea, enzima activă, care contribuie la prelucrarea unui anumit ingredient alimentar (de exemplu, zahărul din lapte - lactoza), lipsește sau este insuficientă.

Intoleranța este mai mult de natură cronică, ceea ce îngreunează diagnosticul. Intensitatea simptomelor depinde de cantitatea alimentelor primite și de toleranța individuală. De exemplu, cineva va avea probleme doar de la lapte, însă va tolera produsele lactate acre. Altcineva trebuie să consume numai produse cu un conținut redus de lactoză sau pe deplin fără. 

Printre cele mai frecvente simptome se include durerile abdominale asociate cu flatulență, indispoziții și diaree. După cum am scris, este mai degrabă vorba de probleme cronice care persistă mai multe zile. 

Concluzie

Principala diferență între alergie și intoleranță nu este atât în reacția la un aliment, ci în special în cauzele care provoacă reacția alergică sau de intoleranță. Alergia este cauzată de o reacție necorespunzătoare a sistemului imunitar și este condiționată imunologic. În cazul intoleranței alimentare, este vorba de o tulburare metabolică, adică o reacție condiționată non-imunologic. 

Astfel, în cazul laptelui, se discută termenii alergie la lapte și intoleranță la lactoză. În niciun caz nu există termenul ”alergie la lactoză”!
Citiți blogul
Cele mai vândute
arzătoare din Cehoslovacia
Livrare rapidă
în toată Europa
Cele mai frumoase pachete
roz sub soare
Nu suntem un magazin online obișnuit, suntem fete ca tine